Napredna tehnologija u turizmu

Pravilnik o Privatnosti Podataka

Vaša privatnost nam je vrlo važna. Ovo su načela prema kojima poslujemo u Rentliju:

  • Pazimo na osobne podatke koje zatražimo od vas i na osobne informacije koje prikupimo kroz vaše korištenje Rentlio aplikacije.
  • Osobne podatke zadržavamo samo onoliko dugo koliko imamo razlog za to.
  • Cilj nam pojednostavniti upravljanje informacijama kako bi vi što lakše kontrolirali koje informacije želite podijeliti javno, a koje ne.
  • Cilj nam je postići potpunu transparentnost o tome kako prikupljamo, upotrebljavamo i dijelimo vaše osobne podatke.

U nastavku se nalazi naš Pravilnik o Privatnosti, koji uključuje i pojašnjava ta načela.

Tko smo mi i što ovaj Pravilnik pokriva

Rentlio tim radi na razvoju aplikacija za upravljanje smještajnim jedinicama i kanalima za male hotele, hostele i iznajmljivače turističkog smještaja. Naša je misija razviti tehnologiju koja pomaže u iznajmljivanju turističkog smještaja kako bi se smanjila količina administracije i kako bi se iznajmljivači usredotočili na aktivnosti koje će potaknuti njihove goste da se vrate.

Ovaj Pravilnik o Privatnosti Podataka odnosi se na vaše podatke koje prikupljamo kada koristite:

  • Našu Rentlio aplikaciju
  • Naše mobilne aplikacije (za Android i iOS);

Kroz ovaj Pravilnik, koristit ćemo termin “usluge” kao zajednički naziv za našu Rentlio web aplikaciju i mobilne aplikacije.

U nastavku je objašnjeno kako prikupljamo, koristimo i dijelimo vaše podatke, zajedno s opcijama koje imate u vezi kontroliranja tih podataka.

Informacije koje prikupljamo

Osobne podatke prikupljamo samo onda kada ih trebamo za pružanje Rentlio usluga. Primjerice, kako bismo vam pružili pristup aplikaciji, komunicirali s vama ili poboljšali naše usluge.

Osobne podatke prikupljamo na dva načina: kada nam vi dostavite svoje podatke i automatski kroz korištenje naših servisa.

Informacije koje nam dostavite

Nije iznenađenje što prikupljamo informacije koje nam dostavite. Količina i vrsta informacija ovisi o kontekstu i načinu na koji koristimo informacije. Evo nekoliko primjera:

  • Osnovni podaci računa: od vas tražimo osnovne informacije kako bismo postavili vaš korisnički račun. Primjerice, trebat će nam vaše ime, korisničko ime i email adresa za uspostavu računa
  • Informacije o transakcijama i naplati: ako se pretplatite na naše usluge, zatražit ćemo dodatne informacije o osobnim podacima i plaćanju koje su potrebne za obradu transakcije i uplatu, kao što su podaci o vašoj kreditnoj kartici.
  • Podaci o vašem objektu: kako bismo vam mogli pružiti usluge korištenja Rentlio aplikacije zaražit ćemo neke informacije o vašem objektu. Primjerice, naziv objekta, tip objekta, broj jedinica u objektu. Isto tako ćemo vas tražiti vaše ID podatke s OTA kanala kako bismo vas mogli povezati s njima.
  • Komunikacija s nama: moguće je da ćemo zatražiti vaše informacije prilikom odgovaranja na ankete, pri komunikaciji s našim timom za podršku korisnicima po pitanju podrške ili kod pitanja o našoj aplikaciji na našim društvenim profilima.

Informacije koje prikupljamo automatski

Na ovaj način prikupljamo informacije automatiziranim putem:

  • Informacije iz zapisnika: Kao i većina pružatelja mrežnih usluga, prikupljamo informacije koje obično omogućuju web preglednici, mobilni uređaji i poslužitelji. To su primjerice vrsta preglednika, IP adresa, jedinstveni identifikatori uređaja, jezična sklonost, web mjesto za referiranje, datum i vrijeme pristupa, operativni sustav, i informacije o mobilnoj mreži. Ti podaci se prikupljaju kada koristite naše usluge.
  • Informacije o korištenju: Prikupljamo podatke o vašoj upotrebi naših usluga. Na primjer, prikupljamo informacije o radnjama koje su korisnici obavili na web lokaciji - drugim riječima, saznajemo tko je što učinio i kada je što učinio na web lokaciji. Također prikupljamo informacije o tome što se događa kada upotrebljavate naše usluge (npr. prikazi stranice, promjene tipa jedinice, itd.) zajedno s informacijama o uređaju (npr., veličina zaslona mobilnog uređaja, naziv mobilne mreže i proizvođača mobilnih uređaja). Ove nam informacije koriste kako bismo saznali na koji način ljudi koriste naše usluge kako bismo ih mogli poboljšati.
  • Informacije o lokaciji: Možemo odrediti približnu lokaciju vašeg uređaja prema vašoj IP adresi. Prikupljamo i upotrebljavamo te informacije kako bismo izračunali koliko osoba koristi naše usluge iz određenih geografskih regija.
  • Pohranjene informacije: Moguće je da pristupimo informacijama pohranjenima na vašem mobilnom uređaju putem naše mobilne aplikacije. Pristupamo ovim pohranjenim podacima putem dozvola operacijskog sustava vašeg uređaja.
  • Informacije s kolčića i drugih tehnologija: Kolačić je mala količina podataka spremljena na vaše računalo od strane web stranice koju posjetite. Kolačići obično spremaju vaše postavke za web stranicu, kao što su preferirani jezik ili adresa. Kasnije, kada opet otvorite istu web stranicu internetski preglednik šalje natrag kolačiće koji pripadaju toj stranici. Ovo omogućava stranici da prikaže informacije prilagođene vašim potrebama. Web stranice nemaju memoriju. Ako surfate od kartice do kartice unutar web stranice, nećete biti prepoznati kao isti korisnik na svim karticama. Kolačići omogućuju web stranici da prepozna vaš web preglednik.

Kako koristimo podatke

Vaše podatke koristimo na sljedeći način:

  • Da bismo vam pružili naše usluge, primjerice, postavljanje i održavanje vašeg računa, pohranu informacija o vašem objektu, ili naplatu za bilo koju od naših usluga;
  • Za dodatno razvijanje naših usluga - primjerice dodavanjem novih značajki koje smatramo da će korisnicima biti potrebne ili će im pomoći da učinkovitije upravljaju svojim objektima;
  • Za praćenje i analiziranje trendova i bolje razumijevanje interakcije korisnika s našim uslugama, što nam pomaže u poboljšanju naših usluga i olakšavanju njihova korištenja;
  • Za praćenje i zaštitu sigurnosti naših usluga, otkrivanje i sprečavanje prijevara i drugih nezakonitih aktivnosti, sprečavanje zaprimanja neželjene pošte, itd.
  • Kako bismo s vama podijelili informacije o ponudama i promocijama vezanima uz Rentlio za koje smatramo da biste bili zainteresirani. Kako bismo prikupili povratne informacije od vas ili vas informirali o novostima u Rentliju.
  • Kako bismo personalizirali vaše iskustvo korištenja Rentlija.

Dijeljenje podataka

Kako dijelimo informacije

Mi ne prodajemo osobne informacije naših korisnika!

Informacije o korisnicima dijelimo samo u ograničenim okolnostima, koje su navedene u nastavku, uz odgovarajuće mjere zaštitite:

  • Podružnice, zaposlenici i vanjski suradnici: Možemo otkriti informacije o vama našim podružnicama, našim zaposlenicima i pojedincima koji djeluju kao naši vanjski suradnici i koji trebaju znati te podatke kako bismo omogućili pružanje usluga ili obradu informacija u naše ime. Od naših podružnica, zaposlenika i vanjskih suradnika zahtjevamo da poštuju Pravilnik o Privatnosti Podataka koje dijelimo s njima.
  • Vanjski partneri: Možemo dijeliti vaše podatke s vanjskim dobavljačima koji trebaju znati te informacije kako bi nam omogućili pružanje usluge. Ova grupa obuhvaća dobavljače poput pružatelja usluga plaćanja koji obrađuju podatke o kreditnoj i debitnoj kartici. Svi vanjski partneri obvezni su poštivati Pravilnik o Privatnosti Podataka.
  • U slučaju zakonske obveze: U slučajevima gdje je to zakonom propisano ili je neophodno za sprječavanje, otkrivanje ili kažnjavanje kaznenih djela i prijevara, vaši osobni podaci bit će podijeljeni s nadležnim tijelima. Možemo otkriti vaše podatke kao odgovor na sudski nalog ili drugi legitimni zahtjev od strane države.
  • Poslovni transfer: U slučaju spajanja s drugom firmom, prodaje imovine tvrtke ili stjecanjem cijelog ili dijela poslovanja od strane neke druge tvrtke, ili u slučaju da Rentlio prestane poslovati ili uđe u stečaj, informacije o korisniku mogle bi se smatrati imovinom koja se prenesi ili koju stječe treća strana. Ako se bilo koji od tih događaja dogodi, ovaj se Pravilnik o Privatnosti Podataka nastavlja primjenjivati na vaše podatke, a stranka koja prima vaše podatke može nastaviti upotrebljavati vaše podatke u skladu s ovim Pravilnikom.
  • Združene i neidentificirane informacije: Možemo dijeliti podatke koji su združeni ili opravdano neidentificirani (ogoljeni), tako da se informacije ne mogu razumno koristiti za identifikaciju osobe. Na primjer, možemo objaviti združene statistike o upotrebi naših usluga.

Sigurnost

Iako nijedna mrežna usluga nije 100% sigurna, maksimalni trud ulažemo u zaštitu vaših podataka od neovlaštenog pristupa, korištenja, izmjene ili uništenja i poduzimamo razumne mjere za to. Koristimo odgovarajuće poslovne sustave i procedure kako bismo zaštitili osobne podatke koje nam dajete. Također koristimo sigurnosne postupke i tehnička i fizička ograničenja za pristup i korištenje osobnih podataka na našim poslužiteljima.

Opcije

Imate nekoliko opcija kontrole kad se radi o vašim podacima:

  • Ograničenje podataka koje unosite: ako otvarate račun s nama, možete odabrati da ne dajete opcionalne informacije o računu, već samo one obvezne. Imajte na umu da, ako ne navedete te informacije, neke značajke naše usluge možda neće biti dostupne.
  • Ograničenje pristupa podacima na mobilnom uređaju: Naš operativni sustav mobilnog uređaja trebao bi vam omogućiti da prekinete našu mogućnost prikupljanja pohranjenih podataka ili podataka o lokaciji putem naših mobilnih aplikacija. Ako to učinite, možda nećete moći koristiti određene značajke.
  • Kontrola elektroničke komunikacije: možete odbiti primanje naših promotivnih poruka. Ako isključite promotivne poruke i dalje vam možemo slati druge poruke, poput onih o vašem računu i zakonskim obavijestima.
  • Odbijanje kolačića u postavkama preglednika: obično možete postaviti preglednik za uklanjanje ili odbijanje kolačića preglednika prije korištenja Rentlio aplikacije, ali imajte na umu da određene značajke aplikacije možda neće funkcionirati ispravno bez kolačića ili neće u potpunosti biti prilagođene vašim preferencama.

Ostale stvari koje biste trebali znati

Prijenos informacija

Rentlio pruža usluge na globalnoj razini. Osobni podaci mogu se prenijeti dobavljačima i trećim stranama (npr. OTA kanali), koji mogu uključivati internacionalne prijenose osobnih podataka zemljama čiji se zakoni o zaštiti podataka razlikuju od onih u zemljama članicama Europske unije. Pristupanjem aplikaciji ili korištenjem usluga ili pružanjem informacija na drugi način, pristajete na obradu, prijenos i pohranu podataka u Hrvatskoj i drugim državama.

“Third Party Software“

Ako želite upotrebljavati vanjski softver, poput “plugin” dodataka našim uslugama, imajte na umu da kada stupite u interakciju s njima, podatke o sebi možete dati tim trećim stranama. Ne posjedujemo niti kontroliramo te treće strane te oni imaju svoja pravila o prikupljanju, korištenju i razmjeni informacija. Obavezno pregledajte njihova pravila i procese pri instalaciji i korištenju njihovog softvera. Na primjer, softver za praćenje prometa u restoranu može se povezati s Rentliom.

Promjene Pravilnika o Privatnosti Podataka

Iako će većina promjena vjerojatno biti malena, Rentlio može s vremena na vrijeme mijenjati svoj Pravilnik o Privatnosti Podataka. Rentlio potiče posjetitelje da često provjeravaju ovu stranicu za bilo kakve izmjene u Pravilniku o Privatnosti Podataka. Ako dođe do izmjena, obavijestit ćemo vas (primjerice, dodavanjem izjave na našu web stranicu ili slanjem obavijesti putem e-pošte). Vaša daljnja upotreba usluga nakon bilo kakve promjene u ovom Pravilniku predstavljat će vaš pristanak na takvu izmjenu.

Tko je odgovoran za obradu osobnih podataka prikupljenih kroz Rentlio aplikaciju?

Tvrtka Rentlio d.o.o., sa sjedištem u Zadru, kontrolira obradu osobnih podataka prikupljenih u svrhu pružanja usluge kroz Rentlio aplikaciju.

U bilo kojem trenutku imate pravo zatražiti pristup vlastitim podacima, izmjenu ili brisanje netočnih podataka, kao i ograničenje ili prigovor na obradu iz pravnih razloga, te pravo na prijenos podataka.

Da biste ostvarili ta prava, ažurirali svoje osobne podatke ili dobili odgovore na sva pitanja u vezi s obradom vaših osobnih podataka kroz Rentlio aplikaciju, molimo da nas kontaktirate putem e - pošte.

Pritužbe u vezi s obradom vaših osobnih podataka od strane Društva mogu se također uputiti nadležnom tijelu za zaštitu podataka u Hrvatskoj (AZOP).